مهمترین دلایل خرابی ساعت مچی؛ چه عواملی باعث از کار افتادن ساعت مچی میشوند؟

خرابی ساعت مچی و از کار افتادن آن امری شایع و اجتناب ناپذیر است که معمولا پس از چندین سال استفاده رخ میدهد و اغلب قابل تعمیر خواهد بود.
حتما شما نیز تا کنون با مشکل خرابی ساعت مچی و از کار افتادن ناگهانی آن مواجه شدهاید و در ابتدا گمان کردید که ساعتتان دیگر خراب شده و قابل تعمیر نیست. خرابی ساعت مچی امری شایع است که معمولا پس از چندین سال استفاده مداوم اتفاق میافتد. خرابی ساعت علل مختلفی دارد اما این دلایل هرچه که باشند بر عملکرد طبیعی ساعت مچی تاثیر گذاشته و آن را از کار میاندازند. در برخی مواقع نیز ساعت کار میکند اما دقت کافی و لازم برای نمایش صحیح زمان را ندارد. در اکثر موارد تمام شدن باتری موجب از کار افتادن ناگهانی ساعت میشود اما بسیاری از افراد فکر میکنند که ساعتشان خراب شده و سریعا به تعمیرکار مراجعه میکنند. در این صورت تعویض باتری ساعت راه حل این مشکل است و پس از جایگزینی باتری جدید مانند روز اول خود کار میکند.
اما گاهی مواقع مشکل از تمام شدن باتری ساعت فراتر میرود و برای پیدا کردن دلایل خرابی ساعت مچی خود باید به دنبال یک قطعه فرسوده داخلی باشید. به همین دلیل هنگامی که ساعتتان خراب میشود و از کار میافتد حتما آن را به ساعت ساز نشان دهید تا با بررسی دقیق قطعات فنی بتواند علت خرابی را تشخیص دهد. بنابراین گاهی خرابی ساعت مچی به دلیل از کار افتادن قطعات داخلی آن اتفاق میافتد و به باتری مربوط نمیشود. اما مهمترین دلایل خرابی ساعت مچی کدامند؟ چرا یک ساعت پس از مدتی استفاده از کار میافتد؟ اگر به دنبال یافتن پاسخ این سوالات هستید تا پایان این مطلب با ما همراه باشید تا دلایل خراب شدن ساعتهای مچی را مورد بررسی قرار دهیم.
بد نیست بخوانید: 10 مورد از لوکس ترین برندهای ساعت مچی در جهان و ایران را بشناسید
چرا ساعت مچی کار نمی کند؟
اگر از ساعتهای لوکس و اورجینال برندهای مطرح دنیا استفاده میکنید معمولا تا چندین سال با هیچگونه مشکلی مواجه نمیشوید زیرا ساعتهای باکیفیت و اصلی عموما دچار مشکلات فنی نمیشوند. اما ساعتهایی که قدیمی و یا محصول برندهای ناشناخته هستند معمولا پس از مدت کوتاهی خراب میشوند و از به یکباره از کار میافتند.
شایعترین علت از کار افتادن ساعت مچی تمام شدن باتری آن است که نقص فنی برای ساعت محسوب نمیشود و با تعویض باتری برطرف میشود. گاهی اوقات نیز خرابی ساعت مچی نیز به علت آسیب فیزیکی است که به آن وارد میشود؛ یعنی ممکن است ساعت از روی دستتان به زمین بیفتد و آسیب جدی به صفحه نمایش و چرخ دندههای آن وارد شود. بنابراین تمام شدن باتری و آسیب فیزیکی از جمله دلایل شایع از کار افتادن ساعت مچی هستند که اکثر اوقات قابل تعمیر بوده و میتوانید با مراجعه به ساعت سازی مشکل را برطرف سازید. اما در کنار این دو مورد مهم، دلایل فنی دیگری نیز وجود دارند که موجب خرابی ساعت مچی میشوند. در بخش بعدی به چندین مورد از اصلیترین دلایل خرابی ساعت مچی اشاره خواهیم کرد.
بد نیست بخوانید: با بهترین ساعت های هوشمند 2021 آشنا شوید [ راهنمای خرید اسمارت واچ ]
8 عامل از بین رفتن ساعت مچی
8 عامل مهمی که موجب از بین رفتن و خراب شدن ساعت مچی شما میشوند شامل موارد زیر هستند:
خراب شدن موتور ساعت
یکی از اصلیترین دلایل خرابی ساعت مچی از کار افتادن موتور آن است که در نهایت منجر به از کار افتادن کلی ساعت خواهد شد. موتور یک ساعت به عنوان قلب تپنده آن در نظر گرفته میشود که در صورت بروز مشکل فنی موجب کار نکردن ساعت و خرابی آن میشود. اگر سایر قطعات ساعت سالم باشند اما موتور آن خراب شود، آن ساعت دیگر به طور کامل از کار میافتد و عملا بلا استفاده میشود. زمانی که موتور ساعت از کار میافتد، دو راه برای تعمیر آن پیش رو دارید: اول آنکه اگر خرابی موتور جدی نباشد با یک سرویس مختصر، تعمیر میشود و مجددا شروع به کار میکند. در روش دوم نیز موتور ساعت به تعمیر اساسی نیاز دارد و اگر قابل تعمیر نباشد نیز آخرین گزینه برای راه اندازی ساعت، تعویض کلی موتور آن است.
عدم نگهداری و مراقبت مناسب از ساعت
عدم نگهداری صحیح از ساعت نیز یکی دیگر از عواملی است که موجب خرابی ساعت مچی میشود و این امر در اکثر موارد در ظاهر ساعت بروز پیدا نمیکند اما قطعات فنی داخلی آن را دچار مشکل خواهد کرد. به عنوان مثال استفاده از ساعت در دماهای بسیار بالا و یا بسیار پایین، آسیب جدی به موتور و واشر آن وارد میکند. از طرفی دیگر نیز تغییر دمای سریع (انتقال ساعت از یک محیط سرد به محیط گرم) نیز قطعات آن را دچار انبساط و انقباض میکند که در این صورت بخار آب وارد صفحه نمایش و موتور ساعت شده و عملکرد آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. گرمای شدید نیز روغن موتور ساعت را خشک و یا سفت میکند که در این صورت با چرخ دهندههای ساعت اصطکاک پیدا کرده و پس از مدتی از کار میافتد.
نفوذ آب
از دیگر دلایل شایع خرابی ساعت مچی میتوانیم به نفوذ آب به درون آن اشاره کنیم که به مرور زمان موجب نفوذ به اجزای داخلی آن مانند موتور شده و پس از مدتی از کار میافتد. اگر ساعت شما دارای قابلیت مقاومت در برابر آب باشد نیز باید تا حد امکان از نفوذ آب به آن خودداری کنید زیرا ساعتها عموما با واشرهای پلاستیکی در برابر آب مقاومت میکنند و این واشرها نیز دور شیشه، دسته کوک، درب پشتی ساعت قرار میگیرند و مانع از نفوذ آب به داخل آن میشوند. اما این واشرها طول عمر مشخصی دارند و پس از چند سال فرسود و پوسیده میشوند و نمیتوانند از نفوذ آب به داخل ساعت جلوگیری نمایند. به همین دلیل است که ساعتهای ضد آب نیز پس از مدتی به دلیل نفوذ آب از کار میافتند خراب میشوند. البته واشرها پس از پوسیده شدن قابل تعویض هستند و با عوض کردن آنها میتوانید ساعت خود را تعمیر کنید.
بد نیست بخوانید: معرفی برند کاسیو؛ با انواع ساعت های کاسیو آشنا شوید
شکستگی قطعات بیرونی یا درونی ساعت
شکستگی قطعات بیرونی و درونی ساعت مچی نیز به دلیل آسیب و ضربههای فیزیکی به آن به وجود میآید که معمولا در اکثر مواقع قابل تعمیر هستند. شکستگی ظاهری ساعت شامل شکستگی و ترک خوردگی شیشه، قاب و بند استیل ساعت است و شکستگی درونی آن نیز شامل آسیب به اجزای موتور آن بوده که در اثر عدم استفاده و مراقبت صحیح از ساعت مچی اتفاق میافتد. بنابراین اگر میخواهید ساعتتان دچار شکستگی قطعات نشود باید سعی کنید به خوبی از آن مراقبت کنید تا ضربه نخورد.
شکستن شاه فنر ساعت
شکسته شدن شاه فنر نیز یکی دیگر از دلایل خرابی ساعت مچی است که اغلب به دلیل سالها کار و فرسودگی ساعت و یا قرار گرفتن در معرض فشار بیش از حد به وجود میآید. مشکل شکستگی شاه فنر نیز قابل حل است و با تعویض آن میتوانید ساعت مچی خود را تعمیر کنید.
قرار گرفتن در نزدیکی میدان مغناطیسی
یکی دیگر از عواملی که آسیب جدی به ساعت مچی شما وارد میکند، قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی است که در این حالت چرخ دنگ ساعت (قطعه تنظیم کننده نوسانات ساعت) به صورت مداوم کار میکند و یا ممکن است از کار بیفتد و خراب شود. بهترین روش برای جلوگیری از بروز این مشکل این است که سعی کنید ساعت خود را مجاور رادیو، بلندگو و لوازم الکترونیکی مانند گوشی و تبلت قرار ندهید. البته برخی برندهای مطرح تولیدکننده ساعت مانند برند رولکس (Rolex) دارای ویژگی ضد مغناطیسی هستند و در صورت قرار گرفتن در معرض میدان مغناطیسی آسیب نمیبینند.
نفوذ گرد و غبار به داخل ساعت
نفوذ گرد و غبار به داخل ساعت یکی دیگر از دلایل خرابی ساعت مچی است که پس از مدتی استفاده و عدم سرویس به موقع اتفاق میافتد. این عامل سبب از کار افتادن قطعات ساعت شده و عملکرد آن را تحت تاثیر قرار میدهند. برای رفع این مشکل باید تمامی قطعات ساعت از یکدیگر شده و کاملا تمیز و روغن کاری شوند.
بد نیست بخوانید: معرفی بهترین ساعت های مچی دیجیتال مردانه و زنانه 2021
شل شدن پیچهای ساعت
شل شدن پیچها نیز از جمله دلایل خرابی ساعت مچی است که موجب از کار افتادن و توقف حرکت آن میشود. گاهی مواقع حرکت عقربهها نیز در طولانی مدت موجب شل شدن پیچهای ساعت میشود. البته این مشکل در مقایسه با موارد دیگر بسیار سادهتر بوده و تنها با سفت کردن پیچها حل خواهد شد.
علت کار نکردن ثانیه شمار ساعت مچی
گاهی اوقات مشاهده میشود که تنها عقربه ثانیهشمار ساعت کار نمیکند، اما سایر عقربهها بهخوبی مشغول به کار هستند و زمان درست را نشان میدهند. در این حالت، حتما یک نقص فنی برای عقربه ثانیهشمار بهوجود آمده است. بهتر است برای بررسی وضعیت ساعت، آن را نزد تعمیرکار مطمئن ببرید.
سوالات متداول درباره عوامل از کار افتادن ساعت مچی
درباره عواملی که موجب خرابی ساعت مچی و از کار افتادن آن میشوند، سوالات بسیاری وجود دارد که در این بخش به رایجترین آنها پاسخ خواهیم داد:
چرا ساعت مچی عقب می ماند؟
تنظیم نبودن سرعت موتور ساعت موجب عقب ماندن و همچنین جلو رفتن ساعت و در نتیجه عدم نمایش صحیح زمان میشود. برای تنظیم سرعت ساعت خود باید از ساعت سازی کمک بگیرید.
چرا ساعت دائما از کار می افتد؟
نداشتن باتری و یا موتور مناسب و همچنین قرار گرفتن در هوای گرم از جمله مهمترین دلایل از کار افتادن ساعتها هستند. این عوامل در ساعتهای کم کیفیتتر به صورت شدیدتر بروز پیدا میکنند.
بد نیست بخوانید: راهنمای نگهداری از ساعت مچی؛ دلایل کوتاه شدن عمر ساعت مچی کدامند؟
سخن پایانی
ما در این مطلب دلایل خرابی ساعت مچی را به شما توضیح داده و راهکارهای تعمیر آن را نیز مورد بررسی قرار دادیم. همانطور که خواندید عوامل متعددی موجب از کار افتادن ساعتها و یا بروز مشکلات فنی در آنها میشوند که معمولا قابل تعمیر هستند. تمام شدن عمر باتری، آسیبهای فیزیکی، قرار گرفتن در معرض گرما و یا سرمای شدید از جمله مهمترین علل خرابی ساعت مچی محسوب میشوند که بسیار شایع بوده و به سادگی قابل حل هستند.