ساعت نبضی چیست و چگونه کار میکند؟
تا به حال نام ساعت نبضی به گوشتان خورده است؟ چقدر با ساعتهای نبضی و نحوه عملکرد آنها آشنایی دارید؟ در این مقاله به تمام این پرسشها پاسخ میدهیم.
شاید در نگاه اول اصطلاح ساعت نبضی برای خیلیها عجیب به نظر برسد، چرا که اگر آشنایی کاملی با دنیای ساعتها نداشته باشید، درک ارتباط میان نبض و عملکرد یک ساعت مچی میتواند کمی گنگ و نامفهوم باشد. اما واقعا ساعت نبضی چیست و چگونه کار میکند؟ برای پاسخ به این پرسش در ابتدا لازم است بدانید که ساعت نبضی یکی از لوکسترین انواع ساعتها در دنیا به شمار میآید و کمپانیهای لوکس و معروف ساعتسازی سوییسی و ژاپنی، از جمله رولکس، ادوکس، رادو، مایترودوتامپ، سیکو، سیتیزن و اورینت، تخصص ویژهای در طراحی و تولید این مدل ساعتها دارند. در ادامه این مطلب به بررسی دقیق ساعت نبضی، اجزا و نحوه عملکرد آن خواهیم پرداخت.
ساعت نبضی چیست؟
همانطور که اشاره کردیم، ساعت نبضی یکی از انواع مدلهای ساعت اتوماتیک است که برای انجام فعالیت خود نیازی به باتری ندارد و طراحی آن به شکلی است که انرژی خود را از حرکت دست و تپش نبض شما به دست میآورد. از آنجا که عملکرد ساعت نبضی و عدم نیاز آن به باتری، شباهت بسیاری به ساعت مکانیکی دارد، بسیاری ممکن است آن را با ساعت مکانیکی اشتباه بگیرند. در نظر داشته باشید که هرچند عملکرد ساعت نبضی و مکانیکی به یکدیگر شباهت دارند، اما ساعت نبضی بر خلاف ساعت مکانیکی نیازی به کوک شدن دستی نداشته و با حرکت دستان شما کوک میشود.
بدنه و قاب ساعتهای نبضی بسیار محکمتر و مقاومتر از سایر مدلهای ساعت مچی است، چرا که ساختار اجزای داخل این ساعتها، بسیار پیچیده و حساس بوده و هر گونه ضربه جدی به بدنه آن، ممکن است سبب ایجاد اختلال در عملکرد ساعت شود. برای مقاومت و استحکام بیشتر، بدنه ساعتهای نبضی را از جنس استیل یا تیتانیوم، و شیشه محافظ صفحه نمایش این ساعتها را نیز از جنس کریستال، کوارتز و یاقوت کبود میسازند تا مصرفکننده اطمینان بیشتری از سلامت و عمر ساعت خود داشته باشد. البته بندهای ساعت نبضی نیز برای هماهنگی با تمام سلیقهها، هم از جنس استیل و هم از جنس چرم و یا پلاستیک سیلیکونی ساخته میشوند. جالب است بدانید که عقربه ثانیه شمار ساعت نبضی، برخلاف سایر ساعتهای رایج، حرکت روان، پیوسته و بدون مکثی دارد. بنابراین در ساعتهای نبضی، خبری از صدای آزاردهنده تیک تاک نیست!
مزایای ساعت نبضی
برای تصمیمگیری و انتخاب درست ساعت مچی باید از تمام نقاط قوت و ضعف آن اطلاع داشته باشید. در این بخش به بررسی نکات مثبت و مزایای ساعت نبضی میپردازیم.
بدون نیاز به انرژی باتری
همانطور که گفتیم ساعت نبضی نیز مانند ساعت مکانیکی به هیچگونه باتری نیاز ندارد و انرژی آن از حرکات دست فرد تامین میشود. به عبارت دیگر، این نوع ساعتها نیازی به انرژی تجدید ناپذیر ندارند و به صورت طبیعی با حرکت دست انرژی مورد نظر خود را ذخیره میکنند.
عدم نیاز به کوک مداوم
ساعت نبضی ساختاری مشابه با ساعت مکانیکی دارد با این تفاوت که ساعت مکانیکی با هر بار باز و بسته کردن نیاز به کوک مجدد دستی دارد. اگر ساعت نبضی را چند ساعت در طول روز به مچ خود ببندید و کارهای روزانه خود را انجام دهید، این ساعت انرژی مورد نیاز خود را برای کوک ماندن تا چندین ساعت ذخیره کرده و کار خواهد کرد.
بدون تیک تاک!
عقربه ثانیه شمار ساعتهای نبضی بدون مکث و پیوسته به دور محور ساعت میچرخد بنابراین هیچکونه صدای تیک تاک مداومی از این نوع ساعتها به گوشتان نخواهد رسید.
طراحی خاص
مهندسی و طراحی ساختار ساعت نبضی بسیار تخصصیتر و حرفهایتر از ساعتهای رایج بازار است. طراحی منحصر به فرد، استفاده از بهترین متریالها برای بدنه و شیشه محافظ، و دیده شدن ساختار درونی در نمای ظاهری این ساعتها، همگی از ویژگیهای منحصر به فردی هستند که شخصیتی خاص و جذاب به آنان بخشیدهاند؛ شخصیتی که در کمتر ساعت مچی و استایلی به چشم میخورد.
معایب ساعت نبضی
البته مانند هر محصول دیگر، ساعت نبضی نیز معایب خاص خود را دارد که در ادامه به آنان اشاره میکنیم.
حساسیت بالا
در ابتدا گفتیم که ساعت نبضی به دلیل ساختار پیچیده و خاص خود، نیاز به مراقبت بیشتری دارد، چرا که عوامل متعدد بیرونی میتوانند روی عملکرد قطعات مختلف ساعت تاثیر بگذارند. از جمله عوامل محیطی تاثیرگذار در عملکرد این ساعتها میتوان به رطوبت، گرد و غبار و میدانهای مغناطیسی اشاره کرد.
نیازمند به کوک
به طور کلی، ساعتهای اتوماتیک مانند ساعت مکانیکی یا نبضی، مناسب افرادی است که به صورت روزانه و طولانی مدت از ساعت مچی استفاده میکنند؛ چرا که ساعتهای اتوماتیک انرژی خود را از حرکت دست تامین میکنند، یعنی ساعت اتوماتیک هنگامی که استفاده نشود، متوقف خواهد شد. البته ساعت نبضی تا چندین ساعت پس از استفاده نیز انرژی مورد نظر برای کوک ماندن خود را ذخیره میکند، اما اگر چند روز بلااستفاده بماند، از کار خواهد ایستاد.
کاهش دقت در طولانی مدت
ساعتهای اتوماتیک معمولا عمر زیادی دارند اما با گذر زمان، دقت و عملکرد این ساعتها کاهش پیدا میکند و باید موتور آنها مجددا تنظیم شود. تعداد دفعات تنظیم موتور ساعت نبضی، به جنس ساعت و کیفیت قطعات آن بستگی دارد اما به طور کلی هر 5 الی 10 سال یکبار، میتوانید برای تنظیم یا تعمیر موتور ساعت نبضی خود به مراکز معتبر مراجعه کنید.
قیمت بالا
طراحی ساعت نبضی، امری تخصصی است که دانش بالایی را میطلبد، از سوی دیگر متریالهای باکیفیت و مقاومی در تولید ساعت نبضی استفاده میشود، بنابراین این ساعتها نسبت به سایر ساعتهای مچی قیمت بالاتری در بازار دارند.
ساعت نبضی چگونه کار میکند؟
حال که به سوال «ساعت نبضی چیست» پاسخ دادیم نوبت به بررسی عملکرد ساعت نبضی میرسد؛ اما پیش از آن بهتر است نگاهی اجمالی به قطعات و ترکیبات درونی ساعت نبضی، بیندازیم. ساعت نبضی از اجزای متعددی تشکیل شده است، از جمله: صفحه، عقربهها، قاب، دسته، شیشه، رقاصک، سیم و مهمتر از همه، چرخدندهها.
ساعت نبضی از حرکات روزانه دست شما، انرژی مورد نیاز خود را به دست میآورد، اما چگونه؟ پاسخ این است که وزنهای بسیار کوچک در ساختار درونی این نوع ساعتها تعبیه شده که همزمان با حرکت دست، به جنبش درآمده و سبب چرخش و فعالیت سیمها و سپس چرخدندههای درون ساعت میشود. به این وزنه کوچک اصطلاحا رقاصک میگویند. عملکرد رقاصک را میتوان به پاندول تشبیه کرد که با حرکات نوسانی خود باعث فعال شدن منظم کوک برای اندازهگیری زمان میشود. به عبارت دیگر نوسان وزنه رقاصک موجب فشار بر یکی از فنرهای داخل ساعت شده و همین فنر فشرده شده، انرژی مورد نیاز برای ادامه حرکت چرخدندهها را تامین خواهد کرد.
به دلیل ساختار و طراحی خاص، صفحه رویی یا زیرین و یا هر دو صفحه ساعتهای اتوماتیک به صورت شفاف و از جنس شیشه ساخته میشوند تا طرز کار و حرکت چرخدندهها به طور کامل قابل رویت باشد. این موضوع، ظاهر ساعت نبضی را نسبت به سایر مدلها خاصتر و کمی شلوغتر جلوه میدهد. جالب است بدانید که اعداد و عقربههای صفحه نمایش اکثر ساعتهای نبضی با لایه نازکی از مواد شبرنگ (فسفرسانس) پوشیده شدهاند تا در مکانهای کم نور نیز زمان را به خوبی نمایش دهند و ظاهر خیرهکنندهای در شب داشته باشند.
ساعت نبضی برای چه افرادی مناسب است؟
از آنجا که ساعتهای اتوماتیک انرژی خود را از حرکات دست تامین میکنند، در صورت بلااستفاده ماندن و یا کنار گذاشته شدن به مدت طولانی، انرژی خود را از دست داده و از حرکت باز میمانند. بنابراین اگر شما نیز مانند برخی دیگر، به صورت مداوم و روزانه از ساعت مچی استفاده نمیکنید، بهتر است سراغ ساعت نبضی نروید. البته اگر به طور مداوم از ساعت استفاده نمیکنید اما علاقهمند به خرید ساعت اتوماتیک هستید، میتوانید برای جلوگیری از عقب افتادگی ساعتتان از ابزار سادهای به نام کوککننده استفاده کنید. کوک کننده قطعه کوچکی است که درون ساعت تعبیه میشود و چرخدندههای آن را با حرکات چرخشی تکان میدهد تا همیشه کوک بمانند و ساعت عقب نیفتد. نکته مهم دیگر که لازم است به آن اشاره کنیم، باور غلط رایج در مورد ساعت نبضی است. بسیاری تصور میکنند که ساعت نبضی، همانطور که از نامش پیداست، تنها با ضربان نبض دست کار میکند، در صورتی که اینطور نیست و ساعت نبضی ارتباطی با میزان ضربان نبض ندارد و تنها با حرکت فیزیکی دست انرژی لازم را به دست میآورد.
سخن پایانی
همانطور که مطالعه کردید، ساعت نبضی یکی از انواع ساعتهای اتوماتیک است که به دلیل ساختار پیچیده و طراحی تخصصی خود مورد توجه بسیاری از خاص پسندان و علاقهمندان به طرحهای منحصر به فرد و لوکس قرار گرفته است. اگر شما نیز از جمله افرادی هستید که به دنبال یک آیتم لوکس و منحصر به فرد برای استایل خود میگردید پیشنهاد ما به شما ساعتهای نبضی است.
در این مطلب به معرفی و بررسی کامل ساعت نبضی و نحوه عملکرد آن پرداختیم. علاوه بر این تمام نکات مثبت و منفی این نوع ساعتها را ذکر کردیم تا هنگام خرید دچار سردرگمی نشوید. نظر شما در مورد ساعت نبضی چیست؟ آیا تابحال از ساعت نبضی یا مکانیکی استفاده کردهاید؟ سوالات و نظرات خود را در بخش کامنتها با ما و سایر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.